Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Οι γεωπόνοι Δημόσιοι υπάλληλοι Φωκίδας για την ελαιοκαλλιέργεια της περιοχής

Στην εκδήλωση που έγινε στο Κυριακοπούλειο για την επιτραπέζια ελιά σημαντική ήταν η παρουσία πολιτικών προσώπων της περιοχής και μεταποιητών - εξαγωγέων των προϊόντων της επιτραπέζιας ελιάς.
Η ημερίδα μέσω των εισηγήσεων που είχαν επιλεγεί κινήθηκε επάνω στον ερευνητικό τομέα επεξεργασίας την ελιάς.
Σημαντική ήταν η απουσία της Ένωσης Γεωργικών συνεταιρισμών όπως και συνεταιρισμών αγροτών της περιοχής.
Σαν Π.Σ. Φωκίδας της ΠΕΓΔΥ διαβάσαμε το παρακάτω κείμενο

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Φωκίδας των Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων με αφορμή την ημερίδα  της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών θα ήθελε να καλωσορίσει στην Φωκίδα τόσο τους οργανωτές της ημερίδας, όσο και τους εκλεκτούς συναδέλφους, που θα παρουσιάσουν τις επιστημονικές τους έρευνες και απόψεις  για το σπουδαιότερο και ονομαστότερο προϊόν της περιοχής μας, την Ελιά.
 Οι Γεωπόνοι Δημόσιοι υπάλληλοι στην Φωκίδα έχουν ως  βασική απασχόληση την...
προστασία και την βελτίωση της Ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή. Σε θεσμικό επίπεδο προσέφεραν την εργασία τους και τη γνώση τους ώστε να κατοχυρωθεί το προϊόν της ελιάς και να ενταχθεί η περιοχή σε περιβαλλοντικό πρόγραμμα προστασίας.
Αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϊόντος συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την  Αναγνώριση της Π.Ο.Π. βρώσιμης ελιάς «ΚΟΝΣΕΡΒΟΛΙΑ ΑΜΦΙΣΣΗΣ» με την 317746 / 18-01-1994 αναγνώρισή της.
Αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά του τοπίου και της Παραδοσιακής ελαιοκαλλιέργειας της περιοχής συνέβαλαν στην δημιουργία του Αγροπεριβαλλοντικού προγράμματος  «Προστασία του παραδοσιακού ελαιώνα της Άμφισσας»
Στον τομέα της φυτοπροστασίας που είναι πολύ σημαντικός για τον παραγωγό, τον έμπορο και τον καταναλωτή,  η Φωκίδα έχει επίσης έναν πρωτοπόρο ρόλο.
Από το 2004 η δακοκτονία γίνεται στην Φωκίδα από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης με την χρήση πρωτοποριακών συστημάτων GIS. Η μέθοδος αυτή είναι ένα εργαλείο για να χρησιμοποιούνται τα φάρμακα με τον σωστό τρόπο. Μετά την εφαρμογή της υπήρξε μείωση τουλάχιστον 30% στην χρησιμοποιούμενη ποσότητα των οργανοφωσφορικών, η δε συνεχής μειωμένη χρήση των φαρμάκων και ο αποτελεσματικός τρόπος εφαρμογής τους, μείωσε τον αριθμό των εντόμων σε χαμηλό και ελεγχόμενο επίπεδο.
Μετά από έρευνα που έγινε το 2010 από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης με υπεύθυνο τον καθηγητή Γιάννη Βόντα, αποδείχθηκε ότι πλέον στην περιοχή της Φωκίδας υπάρχει ο μικρότερος αριθμός δακοπληθυσμού στην χώρα και είναι αυτός με την μεγαλύτερη ευαισθησία στα χρησιμοποιούμενα φάρμακα.
Ήδη αυτή η μέθοδος έχει παρουσιαστεί σε όλους τους βασικούς ελαιοκομικούς νομούς της χώρας όπου χρησιμοποιούνται πιλοτικά προγράμματα εφαρμογής της, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον χρησιμοποίησής της και από χώρες του εξωτερικού.
Στην Φωκίδα υπάρχει σήμερα τόσο το θεσμικό πλαίσιο όσο και η εφαρμογή της κατάλληλης φυτοπροστασίας ώστε να πάρει το προϊόν της ελιάς της Άμφισσας την θέση που του αξίζει στο ράφι του Σούπερ Μάρκετ . Αν χρειάζεται κάποια επιπλέον αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του προϊόντος ΠΟΠ ώστε να συμβαδίζει με τις σημερινές συνθήκες, είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε οποιονδήποτε θελήσει να αξιοποιήσει το προϊόν.
Η τυχόν αξιοποίηση του ΠΟΠ προϊόντος «ΚΟΝΣΕΡΒΟΛΙΑ ΑΜΦΙΣΣΗΣ»  θα είχε μεγάλη σημασία για την περιοχή, μιας και αυτόματα όσοι παραγωγοί πουλούσαν το προϊόν τους θα εισέπρατταν την επιδότηση του Ποιοτικού Παρακρατήματος ενώ θα μπορούσαν να αυξήσουν και το εισόδημά τους από ένα προϊόν που είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο και δυστυχώς δεν πουλιέται πουθενά επώνυμα.
Οι Γεωπόνοι δημόσιοι υπάλληλοι προσφέρουν με την εργασία τους στην αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών της περιοχής, στην προστασία της περιοχής από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η σκυτάλη από τα χέρια των αγροτών και των γεωπόνων της περιοχής πηγαίνει πλέον στα χέρια αυτών που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν τα προϊόντα μας.
Καλή επιτυχία στην ημερίδα σας

Για το Περιφερειακό Συμβούλιο Φωκίδας της ΠΕΓΔΥ
                Ο Πρόεδρος
          Τσιάμης Απόστολος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου