Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Αυξάνουν το κόστος της Δακοκτονίας και την δίνουν σε εργολάβους, ποιος πληρώνει τον λογαριασμό;



Με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων στην Φωκίδα και άλλους νομούς (όχι σε όλους) επιλέχθηκε να μην προσληφθούν όπως κάθε χρόνο οι παγιδοθέτες για την Δακοκτονία αλλά να γίνει διαγωνισμός και να αναλάβει το έργο τους εργολάβος.
 Με την χρησιμοποίηση εργολάβου  δεν δίδεται η δυνατότητα επιλογής του προσωπικού στις υπεύθυνες υπηρεσίες και μαζί με την περσινή απόφαση κατάργησης πρόσληψης των 3 από τους 4 εποχιακών γεωπόνων δακοκτονίας και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις των γεωτεχνικών γίνεται δυσκολότερη και πιο επισφαλής η πραγματοποίηση της. Στον νομό μας εφαρμόζεται σύστημα δακοπροστασίας που δημιουργήθηκε από συνάδελφό με χρήση δεδομένων  από γεωδαιτικά συστήματα αναφοράς που έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην παραγωγή και το περιβάλλον αλλά  απαιτεί ιδιαίτερη συνεργασία με τους παγιδοθέτες. Με τα χρόνια οι υπηρεσίες μας είχαν ξεκαθαρίσει ποιοι άνθρωποι δουλεύουν συστηματικά και κάνουν γι αυτήν την εργασία και γι αυτό είχαν επιλέξει τους κατάλληλους....

Θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος ότι στα πλαίσια του εξορθολογισμού του κόστους πιθανόν να είναι θετική μια εργολαβία στον τομέα αυτό, όμως από την  πρώτη ματιά  φαίνεται ότι οι προϋπολογισμοί για την δακοκτονία θα είναι φέτος πολύ υψηλότεροι , από 19000 που έδωσε η υπηρεσία μας σε 16 παγιδοθέτες πέρυσι ο διαγωνισμός ξεκινάει με τιμή 35000+ ΦΠΑ φέτος.
 Ποιος λοιπόν ο λόγος της χρησιμοποίησης εργολάβου;
Αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν με πολύ καλά αποτελέσματα και φτηνότερα την ίδια δουλειά για ποιο λόγο θέλουν να δώσουν σήμερα περισσότερα χρήματα για αμφίβολα αποτελέσματα;
Οι ενέργειες αυτές της κυβέρνησης εντάσσονται  στα σχέδια της διάλυσης του δημόσιου τομέα και απαξίωσης των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος .
Το 2% της παρακράτησης στα ελαιοτριβεία και στους εμπόρους ελιών που πληρώνουν οι παραγωγοί δεν είναι αρκετό για να καλύψει το κόστος της δακοκτονίας, ενώ όσο αυτό αυξάνεται, τόσο  θα εντείνονται οι πιέσεις να  επωμιστούν οι ίδιοι το επιπλέον κόστος  από την τσέπη τους έχοντας ταυτόχρονα αμφίβολης ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες.  
Οι συνάδελφοι είμαστε ενάντια στην μεταβίβαση σε εργολάβους αντικειμένων εργασίας που δίνουν πολλές καλές υπηρεσίες στους παραγωγούς αλλά και το περιβάλλον της περιοχής.
Είμαστε ενάντια στην δημιουργία μιας νέας γενιάς κρατικοδίαιτων εργολάβων που γεμίζουν τις τσέπες τους απομυζώντας τεράστια ποσά τα οποία αν χρησιμοποιούνταν με διαφορετικό τρόπο θα δίνονταν η δυνατότητα να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό  σε γεωπόνους και παγιδοθέτες για να συνεχίσουν να προσφέρονται οι υψηλότατου επιπέδου υπηρεσίες τους στον τομέα αυτό που έχουν επιτύχει μηδενικές προσβολές στην περιοχή χρησιμοποιώντας πολύ μικρή ποσότητα φυτοφαρμάκων.

Περιφερειακό Συμβούλιο Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων Νομού Φωκίδας

Ο Πρόεδρος                                                                       Ο Γραμματέας




Τσιάμης Απόστολος                                                               Μιχαλάκης Πέτρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου