Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Τι γίνεται με το ΟΣΔΕ, ποιος ευθύνεται που δεν συνεχίζεται το πρόγραμμα του Παραδοσιακού Ελαιώνα στην Άμφισσα;

Με σημερινή του  δήλωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, Θανάσης Πετράκος και Δημήτρης Κοδέλας καταγγέλλουν την πρωτοφανή αλλοίωση των στοιχείων του ΟΣΔΕ. . Σύμφωνα με την δήλωση "πολλοί είναι οι παραγωγοί, που όταν διαπίστωσαν μειώσεις στα ποσά της δεύτερης δόσης της Ενιαίας Ενίσχυσης, απευθυνόμενοι στα τοπικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ πληροφορήθηκαν ότι είχαν τροποποιηθεί τα δηλωμένα στο ΟΣΔΕ αγροτεμάχιά τους. Έτσι από καλλιέργειες βαμβακιού, δημητριακών και ελαιώνες εμφανίζονταν ως βοσκότοποι δηλωμένοι σε ονόματα κτηνοτρόφων από άλλες περιοχές"...
 Το πρόβλημα δυστυχώς δεν είναι σημερινό. Εδώ και χρόνια οι αγρότες και ο κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων παρακολουθούν ένα οδυνηρό σίριαλ με το ΟΣΔΕ και την «ενεργοποίηση» των δικαιωμάτων τους.
Οι γεωπόνοι δημόσιοι υπάλληλοι  είχαμε διαπιστώσει την δυσλειτουργία του ΟΣΔΕ, την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και είχαμε προβλέψει την επιβολή ποινών στην χώρα μας αλλά και στους ίδιους τους παραγωγούς. Από το 2009 οι Γεωπόνοι Δημόσιοι υπάλληλοι της Φωκίδας είχαμε καταγγείλει το πρόβλημα με την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΔΕ και την γενικότερη φιλοσοφία των κυβερνήσεων που μετέτρεπαν το ΟΣΔΕ σε μια επικερδή επιχείρηση για τους ιδιώτες και έβαζαν σε κίνδυνο τις αγροτικές επιδοτήσεις.
Ειδικότερα για την Φωκίδα το πρόβλημα του ΟΣΔΕ φαίνεται να σχετίζεται και με την μη προκήρυξη προγράμματος του Παραδοσιακού Ελαιώνα της Άμφισσας για νέα πενταετία, όπως απαντά ρητά και κατηγορηματικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Καρασμάνης στη Βουλευτή Φωκίδας κ. Ασπασία Μανδρέκα.
Ειδικότερα αναφέρει:
«Κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο υπήρξαν πολλά προβλήματα στην πλειονότητα των αγροτεμαχίων, καθώς και δεν ταυτοποιείται η ψηφιοποίησή τους με τη μέθοδο της τηλεπισκόπησης  και ανακύπτουν ποικίλα προβλήματα κατά τους επιτόπιους ελέγχους. Σύμφωνα με τον Κανονισμό 1305/2013 και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 62, τα Κράτη – Μέλη (Διαχειριστική Αρχή και Οργανισμός Πληρωμών) παρέχουν μια εκ των προτέρων εκτίμηση του συστήματος ελεγξιμότητας και επαληθευσιμότητας της κάθε δράσης, που περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Στην εκτίμηση αυτή λαμβάνονται υπόψη και τα αποτελέσματα των ελέγχων κατά τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους. Για το λόγο αυτό, αλλά και δεδομένου ότι δεν υπήρξε ανάλογη πρόταση κατά τη διαβούλευση, που προηγήθηκε της υποβολής του ΠΑΑ 2014-2020, δεν προτάθηκε από την αρμόδια ομάδα εργασίας η εκ νέου ενεργοποίηση δράσης, αντίστοιχης της 4.1, στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2020.»
Σύμφωνα με αυτά που μας λέει ο κύριος Υπουργός δύο ήταν οι λόγοι που δεν συνεχίστηκε το πρόγραμμα, ο πρώτος ήταν τα προβλήματα με το ΟΣΔΕ και ο δεύτερος οτι δεν υπήρξε καμία πρόταση στην κυβέρνηση για να συνεχιστεί το πρόγραμμα. Αυτά για να καταλαβαίνουν όλοι τι πραγματικά συμβαίνει.
Το ότι δεν υπήρξε πρόταση για συνέχιση του προγράμματος έχει άμεση σχέση  με την κυβέρνηση, όμως και τα προβλήματα με το ΟΣΔΕ πάλι στην κυβέρνηση επιστρέφουν. Ποιος δίνει κάθε χρόνο τις εργολαβίες του ΟΣΔΕ και ποιος τους ελέγχει,  πόσα χρήματα πληρώνει κάθε χρόνο το δημόσιο για το ΟΣΔΕ, πόσα χρήματα πληρώνουν τόσα χρόνια οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων και πόσες ποινές καταλογίζονται στην χώρα μας.
Η ευθύνη είναι όλη δική τους Και μόνο το γεγονός ότι στην ένταξη για διετή παράταση του προγράμματος του παραδοσιακού Ελαιώνα σχεδόν οι μισοί δικαιούχοι ήταν αρχικά απορριπτόμενοι λόγω ασυμφωνίας ΟΣΔΕ δείχνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος . Ο εύκολος δρόμος είναι να κατηγορηθούν οι ίδιοι οι παραγωγοί αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει πιστευτό. Χρόνια ολόκληρα δηλώνονται τα ίδια αγροτεμάχια πολλές φορές με προσκόμιση αποσπάσματος κτηματολογίου και παρ όλα αυτά τα προβλήματα συνεχίζονται. 
Όπως καταλήγουν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ " επειδή αποδεικνύεται με το χειρότερο τρόπο ότι η παραχώρηση της διαχείρισης του ΟΣΔΕ σε ιδιώτες καθιστά το σύστημα διάτρητο και διαβλητό, καλούμε τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να διερευνήσει το μέγεθος του προβλήματος, να προχωρήσει σε άμεση αποκατάσταση των ζημιωθέντων και στην παραδειγματική δίωξη των υπαιτίων. Καλούμε επίσης τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για την επιλογή να παραχωρηθεί το ακριβοπληρωμένο μητρώο του ΟΣΔΕ σε ιδιώτες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το λαό την επόμενη των εκλογών γυρίζει σελίδα, δεσμεύεται για ένα ΟΣΔΕ που θα περνά μέσα από την πλήρη αξιοποίηση των δομών του ΟΠΕΚΕΠΕ, του Υπουργείου και δημόσιων υπηρεσιών "

4 σχόλια:

  1. Για να κάνω το συνήγορο του Διαβόλου, στο κομμάτι: «δεδομένου ότι δεν υπήρξε ανάλογη πρόταση κατά τη διαβούλευση, που προηγήθηκε της υποβολής του ΠΑΑ 2014-2020, δεν προτάθηκε από την αρμόδια ομάδα εργασίας η εκ νέου ενεργοποίηση δράσης, αντίστοιχης της 4.1, στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2020.» δεν έχει τεράστιες ευθύνες η ΔΑΟΚ, η ΕΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ, οι Βουλευτές μας και οι Δήμαρχοι μας??? Έχουν κάνει κάποια εισήγηση προς ΟΠΕΚΕΠΕ ή προς το Υπυργείο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ομάδα εργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων δεν είναι κάτι ουδέτερο, έκανε τις προτάσεις της σύμφωνα με τις κυβερνητικές επιλογές. Η ίδια η κυβέρνηση αποφάσισε ποια προγράμματα θα προτείνει και ποια όχι. Η μείωση των διαθέσιμων ποσών που εκτός απο τις γενικότερες περικοπές ενισχύθηκε από επιπλέον μειώσεις απο τους συνεχείς καταλογισμούς και τα πρόστιμα για το ΟΣΔΕ ήταν η βασική αιτία της μη συνέχισης του προγράμματος. Η κυβέρνηση αποφάσισε να τρέξει άλλα προγράμματα και όχι αυτό. Οσο για την διαβούλευση χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα. Ολοι είχαν τοποθετηθεί για την συνέχιση του προγράμματος. Δηλαδή τι θέλει να πει ο υπουργός οτι ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ότι η τοπική κοινωνία και οι τοπικές υπηρεσίες θέλανε τη συνέχιση του προγράμματος; Αυτά είναι ανέκδοτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αποστόλη, τυχαία έπεσα σε αυτό το ιστολόγιό σου (από τα πολλά που διατηρείς) και γράφω στην πιο πρόσφατη ανάρτηση.

    Κάνε μια επίσκεψη εδώ:
    http://www.ygeiaonline.gr/index.php?option=com_sobi2&sobi2Task=sobi2Details&catid=16&sobi2Id=4703&Itemid=41

    Θα σε βοηθήσει πιστεύω, αλλά κοστίζει...

    Άλλη λύση για την περίπτωσή σου, και πιο οικονομική για έναν τσίπη σαν εσένα, είναι να ακολουθήσεις το παράδειγμα του πεθερού σου: ψάρευε χταπόδια. Σε ηρεμεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν κοστίζει φίλε μου ο γιατρός είναι ξάδελφος .
    Δεν ξέρω τι έψαχνες αλλά μιας και τον βρήκες, κάνε μια επίσκεψη ….
    Ίσως σου εξηγήσει πως δεν γίνεται κανένας σπουδαίος όταν υποτιμά κοροϊδεύει και υποβαθμίζει τους άλλους. Προσπάθησε να ξεχωρίσεις με τις δικές σου θετικές πράξεις, είναι πιο υγειές, αν δεν τα καταφέρνεις ξαναπροσπάθησε, αυτή είναι η ζωή και το νόημα της.
    Όσο για μένα δεν με ενοχλεί ούτε η λάσπη ούτε και αυτά τα αστειάκια, γι αυτό υπάρχουν άλλωστε και τα μπλογκ για αυτούς που δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι αυτά που γράφουν ώστε να τα στηρίξουν με το όνομά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή