Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Συνεχίζουμε

Του Τσιάμη Αποστόλη

Συνάδελφοι  σύντροφοι και παλιοί σύντροφοι
Η παράταξή μας εξέφραζε μια  συνδικαλιστική συμμαχία υπεράσπισης της ζωής και των δικαιωμάτων των συναδέλφων Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων, που αντιστοιχούσε σε μια κοινωνική συμμαχία αντίστασης στα μνημόνια.
Η ανάδειξη της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έφερε για πρώτη φορά μια συνδικαλιστική παράταξη της αριστεράς να πρέπει να εξετάσει την στάση της απέναντι  σε μια κυβέρνηση που εκλέχτηκε στο όνομα της αριστεράς.  Από την πρώτη στιγμή  και από την πρώτη κυβέρνηση χωρίς να γνωρίζουμε που θα καταλήξει, είχαμε εκφράσει σαν παράταξη και σαν άτομα ότι ο ρόλος της συνδικαλιστικής παράταξης είναι διαφορετικός από τον ρόλο της Κυβέρνησης.  Ο δικός μας ρόλος είναι η υπεράσπιση των εργαζομένων.
 Αυτή ήταν  η συμφωνία ακόμα και μετά τις  εκλογές  του Σεπτέμβρη παρόλο που στο μεταξύ είχε ...
διαχωριστεί  η κομματική  βάσης της παράταξης  με αρκετούς να διαχωρίζουν την θέση τους από τις αποφάσεις της κυβέρνησης υπερασπίζοντας διαφορετικά κόμματα και από άλλους που αποφάσισαν να απέχουν.
Σήμερα βρισκόμαστε σε μια διαφορετική περίοδο. Αυτοί οι λίγοι μήνες που πέρασαν φαίνονται πολύ μακρινοί. Σήμερα γίνεται η προσπάθεια να εφαρμοστούν στην πράξη οι συμφωνίες του καλοκαιριού  με σημαντικό σταθμό την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού.  Αυτή η προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης  δημιούργησε μια τεράστια αντίσταση που εκφράστηκε με διαφορετικούς τρόπους και διαφορετικά επίπεδα συνείδησης από την συντριπτική πλειοψηφίατης κοινωνίας .
Στο σημείο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει να διαχωρίσει τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που δραστηριοποιείται με στόχο δημιουργία νέων παρατάξεων που θα υποστηρίζουν την κυβέρνηση.  Έτσι μας προέκυψε και η “συμμαχία” που ανέλαβε να μας ανακοινώσει  το όνομα και το πλαίσιο της ο συνάδελφος που ήταν πρώτα στην ΠΑΣΚ και τώρα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ανέκαθεν η δημιουργία κυβερνητικών παρατάξεων ήταν ενάντια στις διακηρύξεις και στις επιδιώξεις  της αριστεράς. Σήμερα δε που η κυβέρνηση δεν έρχεται να προωθήσει κάποιο αριστερό, ή προοδευτικό ρόλο μέσα στην κοινωνία αλλά έρχεται να κατεδαφίσει το σύνολο των κατακτήσεων των εργαζομένων, η δημιουργία μιας κυβερνητικής παράταξης θα έχει να παίξει αντιδραστικό ρόλο. Θα έχει μικρό κύρος στους εργαζόμενους που θέλουν να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους  και μεγάλο σε αυτούς που προσδοκούν σε αξιώματα . Όλα αυτά όμως θα κρατήσουν πολύ λίγο, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει η παράταξη  τους τριγμούς και την πτώση της κυβέρνησης.
Εμείς είμαστε και για μετά από εκείνη την μέρα.
Συνάδέλφισσες συνάδελφοι
Οι εκλογές του Συλλόγου μας γίνονται σε μια περίοδο που τα πάντα αλλάζουν με δραματικό τρόπο. Όσα θεωρούσαμε σίγουρα όταν προσληφθήκαμε στην εργασία μας,μισθός, υγεία, εφάπαξ, σύνταξη δεν είναι πια.Τα απανωτά μνημόνια και οι ανακαιφαλαιοποιήσεις των τραπεζιτών με χρήματα της κοινωνίας, προκαλούν τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή στον τόπο μας και στα ζωές μας.
Συνάδελφοι συναδέλφισσες  περάσαμε ήδη πολλά και μας ετοιμάζουν για ακόμα περισσότερα. Στα χρόνια των μνημονίων  , δώσαμε δεκάδες μάχες και συνεχίζουμε ακόμη. Οι κυβερνήσεις που μας επέβαλαν τα μνημόνια η μία μετά την άλλη φθείρονται και παραχωρούν την θέση τους στην επόμενη. Και η επόμενη όσο γρηγορότερα έρθει στην εξουσία τόσο γρηγορότερα θα φύγει  απαξιωμένη και αυτή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή  Κεντρική Τράπεζα και οι ανεξέλεγκτοι από την κοινωνία θεσμοί ,  έκαναν τους πάντες  να καταλάβουν  ότι για να προχωρήσει η κοινωνία θα πρέπει να συγκρουστεί με αυτούς τους οργανωτές της επίθεσης και όσους τους εκφράζουν στον τόπο μας .
Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις του συνόλου της κοινωνίας  για το ασφαλιστικό, έδειξαν ότι οικοδομείται ξανά το αντίπαλο δέος  στις μνημονιακές πολιτικές. Η σκληρότητα των μέτρων της κυβέρνησης που εκφράστηκε στιςπροτάσεις  της θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη μετά από την συμφωνία με τους θεσμούς της ελιτ και αυτό δείχνει το μέγεθος της επίθεσης που θα επιχειρηθεί. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα και ανάλογες αντιδράσεις. Οι συσκέψεις με τον Πρόεδρο της δημοκρατίας όση συναίνεση και να εξασφαλίσουν από τα πάνω δεν θα καταφέρουν να μεταφραστούν σε  συναίνεση από την κοινωνία.
Η αδυναμία της ελίτ να σταθεροποιηθεί πολιτικά και οικονομικά μαζί με την ταυτόχρονη εμφάνιση της κοινωνίας στο προσκήνιο που  δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί την μοίρα που της επιφυλάσσουν, δίνει  το στίγμα της δράσης μας για την επόμενη περίοδο .
Μπορούμε να τα καταφέρουμε να ενώσουμε τους εργαζόμενους και να επιβάλουμε την ανατροπή των μνημονίων. Μπορούμε να ξαναφέρουμε τον κλάδο μας να εργαστεί με υπερηφάνεια δίπλα στους αγρότες και προασπίζοντας τους καταναλωτές.
Στην μάχη του ασφαλιστικού , του φορολογικού , του εργασιακού, ο παρανομαστής θα είναι κοινός και η απάντηση μοναδική, κοινή δράση των εργαζομένων για να μην περάσουν τα μέτρα αυτά.
Η συνδικαλιστική μας παράταξη έχει ιστορία πολλών χρόνων και τα τελευταία από αυτά  έδωσε μαζί με τους εργαζόμενους την μάχη ενάντια στα μνημόνια ,  υπερασπιζόμενη τις εργατικές κατακτήσεις,. Παρ όλο που πολλοί θα το ήθελαν δεν μετατράπηκε ούτε θα μετατραπεί ποτέ σε κομματική και κυβερνητική  παράταξη. Τα κόμματα του χθες, είναι  σκιά  του εαυτού τους  σήμερα, ενώ οι ανάγκες μας γυρεύουν διέξοδο για να εκφραστούν και όταν δεν την βρίσκουν την δημιουργούν και πάλι.
Στον εργασιακό μας χώρο  στους συναδέλφους μας που  συμμετείχαν με πρωτοφανή ποσοστά στην πρόσφατη απεργία, οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ του ΚΚΕ και η νέα κυβερνητική του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν  και δεν μπορούν να δώσουν αυτήν την διέξοδο.
Είναι στο χέρι μας να οικοδομήσουμε την ενότητα του κλάδου  και όλης της κοινωνίας στον αγώνα για την ανατροπή των μνημονίων στον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής μας.
Συνεχίζουμε την παράταξη και καλούμε όλους τους συναδέλφους αγωνιστές που το επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στα ψηφοδέλτιά μας και να συνδιαμορώσουν μαζί μας το πλαίσιο δράσης της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου