Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013

1η Γιορτή Ελληνικών Σπόρων στην Αντίκυρα

Θανάσης Μακρυγιάννης όσπρια από Δομοκό
 Η γιορτή που έγινε στην Αντίκυρα είναι πολύ σημαντική γιατί  δένει τους κατοίκους της με τις παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων και την καλλιέργειά τους.
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που μέσω της μεθόδου των πιστοποιήσεων επιχειρείται να μπει φραγμός στην ελεύθερη καλλιέργεια των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων.
 Οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει την πιστοποίηση στους σπόρους με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν όσοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν...

Τα έξοδα πιστοποίησης των σπόρων  είναι πολύ υψηλά και δεν υπάρχει κανένας που να θέλει να τα επωμιστεί για τις παραδοσιακές ποικιλίες. Στις 6 Μαϊου 2013, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι θα κληθούν σε ψηφοφορία για ένα νέο νομοσχέδιο που επικυρώνει την καταδίωξη των σπόρων που παράγουν οι γεωργοί.
 Οι πιστοποιήσεις δεν αποτελούν ένα αντικειμενικό σύστημα αλλά είναι ένα βασικό εργαλείο του οικονομικού πολέμου των μεγάλων δυνάμεων των αγορών και χρησιμοποιούνται για να μπλοκάρουν βάζοντας εμπόδια στον ανταγωνισμό που δεν μπορεί να τους ακολουθήσει.
Οι πιστοποιήσεις και οι πιστοποιητικοί φορείς  δεν κατάφεραν να μας προστατεύσουν από τα σκάνδαλα με τα άλογα και τα ...σαμάρια τους που καταναλώθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη, ούτε και από τα παλιότερα διατροφικά σκάνδαλα των διοξινών αλλά και τόσα άλλα. Όλες αυτές οι εταιρείες κολοσσοί είχαν δεκάδες πιστοποιήσεις από πιστοποιητικούς φορείς που όπως αποδείχθηκε χρησιμεύουν μόνο σαν διαβατήριο για την είσοδό τους στην αγορά.
Η απουσία ουσιαστικού κρατικού ελέγχου και η μετατροπή των πιστοποιήσεων αυτοελέγχου στον μοναδικό έλεγχο για τις επιχειρήσεις σπρώχνει τον κόσμο που αναζητά ποιοτικά προϊόντα  να καλλιεργήσει ξανά. Σε αυτό του το βήμα οι παραδοσιακές ποικιλίες είναι ένας σημαντικός σύμμαχος προσαρμοσμένος στο περιβάλλον χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε λιπάσματα και φάρμακα και με ικανοποιητικές αποδόσεις όταν δεν επιθυμείς ή δεν έχεις την δυνατότητα για να πραγματοποιήσεις εντατικές καλλιέργειες.
 Αποστόλης Τσιάμης
http://periferiastereas.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου