Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Η Κυβέρνηση κατηγορεί τις ΔΑΟΚ για να μεταφέρει τα αγροπεριβαλλοντικά στους ιδιώτες

Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει λάβει τις αποφάσεις της και οι διορισμένοι αντιπρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ βγήκαν στην τηλεόραση για να δημιουργήσουν κλίμα. Στην πρόσφατη συνέντευξή στους στην  Θεσσαλική Γη της Λάρισας, επέρριψαν   την ευθύνη στις ΔΑΟΚ για τις καθυστερήσεις πληρωμών των αγροπεριβαλλοντικών . Με την επίθεση αυτή προσπαθούν να καλύψουν to τι συμβαίνει με τις καθυστερήσεις των πληρωμών. Οι ΔΑΟΚ πληρώνουν όταν πάρουν εντολή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και αν είναι τυχερές και δεν έχουν προβλήματα με το ΟΣΔΕ το κάνουν τάχιστα, οι εντολές από τον  ΟΠΕΚΕΠΕ είναι που δεν έρχονται τακτικά.
Οι ευθύνες των καθυστερήσεων  στις πληρωμές είναι κυβερνητικές  διαχρονικές, και αφορούν όλες....
τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Ενώ υπάρχει η Δ/νση Πληροφορικής του ΥΠΑΑΤ φτάσαμε στο σημείο όλες οι βάσεις, τα μητρώα και η διασύνδεσή τους να γίνεται από τη NEUROPUBLIC της Τράπεζας Πειραιώς. Ενώ υπήρχαν έτοιμες εφαρμογές του Υπουργείου που πλήρωναν τα προγράμματα χωρίς κανένα πρόβλημα επιλέχθηκε  να φτιαχτεί μια τεράστια εφαρμογή για όλα τα προγράμματα έξω από τα δίκτυα του υπουργείου που να έχουν την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε αυτή οι ιδιώτες εργολάβοι  και μελετητές.  Οι καθυστερήσεις στην δημιουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής ήταν τεράστιες, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια και συνεχίζουν ακόμα μέχρι σήμερα . Σήμερα  που η ηλεκτρονική εφαρμογή έχει προχωρήσει επιχειρείται η ολοκλήρωση του σχεδίου μεταφοράς των αγροπεριβαλλοντικών στους ιδιώτες.  
Στην ίδια συνέντευξη οι αντιπρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφεραν ότι λύθηκε το πρόβλημα του γεωχωρικού ελέγχου. Δεν μας είπαν όμως πως λύθηκε αυτό το πρόβλημα. ΟΙ γεωχωρικοί έλεγχοι, αναδεικνύουν όλα  τα προβλήματα του ΟΣΔΕ που έφτιαξαν οι ιδιώτες. Όταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ ελέγχει συνολικά μια περιοχή ,τότε εμφανίζονται τεράστια προβλήματα και εκατοντάδες, η και χιλιάδες αγροτεμάχια γίνονταν μη επιλέξιμα, διότι δεν βρίσκονται σωστά  τοποθετημένα στον χάρτη.  Αντί ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ελέγξει τους ιδιώτες συνεργάτες του  για την ποιότητα της εργασίας τους,  που παίρνουν τεράστια χρηματικά ποσά από κράτος και  τους αγρότες, επιλέγει να επιβάλει κυρώσεις σε εκατοντάδες παραγωγούς γιατί λέει υπέγραψαν την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης. Λες και οι παραγωγοί είχαν συνεννοηθεί να τοποθετούν με λάθος τρόπο το μωσαϊκό των  χωραφιών τους ο ένας δίπλα στον άλλο. Είναι γνωστό σε όλους εκτός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι οι παραγωγοί δεν παίρνανε πλήρες αντίγραφο ΟΣΔΕ με όλα τα γεωχωρικά στοιχεία της δήλωσής τους όταν υπέγραφαν την αίτηση ΟΣΔΕ. Το θέμα του γεωχωρικού ελέγχου «λύθηκε» σήμερα  μόνο και μόνο  για να  μην υπάρχουν αγκάθια  στην εικόνα αυτών που ζητούν να πάρουν τα αγροπεριβαλλοντικά.
Ο βασικότερος  λόγος καθυστέρησης των πληρωμών είναι η έλλειψη χρημάτων . Μόνο όταν   το υπουργείο βρίσκει χρήματα δίνει εντολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ να πληρωθούν κάποια προγράμματα για κάποια έτη. Και εδώ είναι το «παράλογο» της υπόθεσης. Αφού δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τους ήδη ενταγμένους  στα προγράμματα  και όλοι έχουν πάρει ελάχιστα χρήματα, γιατί βιάζονται να  σχεδιάσουν νέα προγράμματα;  Από πού θα πληρωθούν αυτά τα προγράμματα με τι χρήματα, με τα χρήματα που πληρώθηκαν και οι ιδιώτες κτηνίατροι, ΜΕ ΑΕΡΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ; Η βασική τους επιδίωξη είναι έστω και χωρίς χρήματα να κατοχυρώσουν τα αγροπεριβαλλοντικά στους ιδιώτες και να βγουν εκτός οι δημόσιες υπηρεσίες .
Η παρολίγον αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ συνεχίζει την μνημονιακή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων , μια πολιτική  που χαρίζει στον ιδιωτικό τομέα και τους κρατικοδίαιτους εργολάβους οποιαδήποτε δραστηριότητα  τους δίνει την δυνατότητα να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Οι συνάδελφοι Γεωπόνοι δημόσιοι υπάλληλοι μαζί με τους αγρότες θα πρέπει να δώσουν τον δικό τους αγώνα υπεράσπισης  των δημοσίων δομών, στην υπηρεσία των αγροτών.
Στις ΔΑΟΚ δουλεύουν σήμερα  με αντικείμενο εργασίας τα αγροπεριβαλλοντικά εκατοντάδες συνάδελφοι που συνήθως είναι οι πιο νέοι και οι πιο καταρτισμένοι των υπηρεσιών στην χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών και  παράγουν ένα τεράστιο έργο. Δεν υπάρχουν υπάλληλοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να κάνουν αυτήν την εργασία , ο ίδιος ο ΟΠΕΚΕΠΕ επικαλείται έλλειψη προσωπικού για να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις του στους ελέγχους των αγροπεριβαλλοντικών. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν υπάρχει σε όλη την χώρα λείπει από νομούς ολόκληρους, αλλά και από σε μια σειρά από απομονωμένες και νησιώτικές περιοχές όπου υπάρχουν και λειτουργούν οι ΔΑΟΚ. Οι «πύλες» του ΟΣΔΕ και οι πιστοποιητικοί οργανισμοί ετοιμάζονται να αντικαταστήσουν τις υπηρεσίες μας, και αυτοί με κάποιο τρόπο θα βρουν να πληρωθούν.
Δεν ταυτίζουμε τους εργαζόμενους του ΟΠΕΚΕΠΕ  με την διοίκησή τους,  πολύ περισσότερο όταν αναφερόμαστε στον ιδιωτικό τομέα δεν κατηγορούμε τους συναδέλφους που προσλαμβάνονται ευκαιριακά για μερικούς μήνες με μισθούς πείνας για να εργαστούν στις πύλες εισόδου, ούτε στους άνεργους συναδέλφους που μέσα από εκεί βρήκαν μια κακοπληρωμένη εργασία. Διεκδικούμε ένα δημόσιο σύστημα ελέγχου και πληρωμών των επιδοτήσεων με μόνιμους υπάλληλους . Να προσληφθούν στο δημόσιο οι υπάλληλοι των ενώσεων και των ιδιωτών για να φτιάξουμε ένα πραγματικό μητρώο . Με τα μπαλώματα τις ποινές και τους συνέταιρους,  NEUROPUBLIC , πιστοποιητικοί οργανισμοί, «πύλες», μελετητές, μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων χάνεται στους διαδρόμους πριν φτάσει στην τσέπη των παραγωγών.. Ένα μικρό κλάσμα των χρημάτων  που ξοδεύονται θα ήταν αρκετό για τις δημόσιες υπηρεσίες να παράγουν πολύ καλύτερο έργο μιας και έχουν γνώση των αντικειμένων , έχουν τις υποδομές και το κύρος που απαιτεί αυτή η ποιοτική εργασία. Το έργο αυτό δε θα αποτελούσε δημόσια περιουσία και όχι περιουσία ιδιωτών.
Το θέμα της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών μας είναι τεράστιο και γι αυτό ο σύλλογος μας και η ομοσπονδία πρέπει να κηρύξουν άμεσα απεργία πριν την υπογραφή της υπουργικής απόφασης που εκχωρεί τα αγροεριβαλλοντικά μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ στους ιδιώτες. Αν περάσουν αυτά τα μέτρα οι ΔΑΟΚ θα υποβαθμιστούν τρομερά και θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα για την ολοκληρωτική διάλυση των υπηρεσιών μας.
Σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να βροντοφωνάξει η ΠΕΓΔΥ την πάγια θέση της για ένα ενιαίο Υπουργείο που να έχει μάτια και χέρια σε όλη την χώρα και θα υλοποιεί μια πολιτική όχι προς όφελος των κρατικοδίαιτων εργολάβων αλλά προς όφελος των αγροτών και του τόπου.
5-10-2016
ΑΚΙΓΔΥ Συσπειρώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου