Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Η ιδιωτικοποίηση πίσω από την ταλαιπωρία για τα βοσκοτόπια.

Χιλιάδες κτηνοτρόφοι δεν κατάφεραν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες της πληρωμής των Βοσκοτόπων, τις περισσότερες φορές χωρίς δική τους ευθύνη. Έτσι το υπουργείο αποδέχθηκε τα αιτήματα των Περιφερειαρχών και των Κτηνοτρόφων για μια ακόμα παράταση μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.
Δεν θα μπορούσε να κόψει τις επιδοτήσεις χιλιάδων κτηνοτρόφων.
Από την πρώτη στιγμή οι συνάδελφοι της επαρχίας που έχουν επαφή με τους κτηνοτρόφους έβλεπαν τις αντιφάσεις της νομοθεσίας και το αδύνατον αυτή να μπορέσει να υλοποιηθεί. Με την εφαρμογή της «Τεχνικής λύσης» εκτός από τις...
αδικίες που αυτή προξένησε για να ευνοηθούν κάποιοι, δημιουργήθηκε ταυτόχρονα ένα τεράστιο πρόβλημα στην πραγματική κατανομή των βοσκοτόπων. Το Υπουργείο με τις συνεχείς παρατάσεις και τροποποιήσεις νόμων φαίνεται σαν να έχει μετατραπεί σε Υπουργείο Αθηνών, που δεν έχει αντιληφθεί, ή δεν το ενδιαφέρει η πραγματικότητα και τρέχει από πίσω να διορθώσει τις αντιφάσεις, τις οποίες η πολιτική του δημιούργησε.
Ένα από τα αίτια που συνεχώς γεννά προβλήματα είναι ο διαχωρισμός των Γεωτεχνικών υπηρεσιών από το Υπουργείο.
Τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκοτόπων έχουν τόσο Γεωπονικό όσο και Δασολογικό ενδιαφέρον μιας και αναφέρονται σε μη καλλιεργούμενες, ή δασικές εκτάσεις, οι οποίες λόγω ανύπαρκτης διαχείρισης είναι υποβαθμισμένες και δεν αποδίδουν την παραγωγικότητα που θα ήταν δυνατόν. Η διαχείριση των νερών, η συντήρηση της οδοποιίας, η βελτίωση των βοσκοτόπων, ο έλεγχος του είδους και του πληθυσμού των ζώων θα μπορούσε να αυξήσει τις αποδόσεις των Βοσκοτόπων.
Παλιότερα όταν ήταν τόσο το Δασαρχείο όσο και οι Γεωτεχνικές Υπηρεσίες των ΔΑΟΚ στο Υπουργείο Γεωργίας γινόντουσαν μελέτες και πραγματοποιούνταν έργα και εφαρμοζόντουσαν πολιτικές βελτίωσης των Βοσκοτόπων, τα τελευταία χρόνια αυτά αποτελούν παρελθόν.


Τόσο αυτή η Κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, αντί να αναλάβουν τον στρατηγικό τους ρόλο στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίες, εκτελούν τις μνημονιακές συνταγές που διαλύουν τις υπηρεσίες και τις προσφέρουν στους ιδιώτες. Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρωθούν οι ιδιώτες. Η απόφαση της Κυβέρνησης είναι οι Αιρετοί Περιφερειάρχες να είναι αυτοί που θα μοιράσουν τις εργολαβίες για τις μελέτες βοσκοτόπων και για να το κάνουν αυτό μεταφέρθηκε η διαχείριση των Βοσκότοπων από τους Δήμους στις Περιφέρειες. Όπως πάντα μια μεταφορά αρμοδιοτήτων από υπηρεσία σε υπηρεσία, αφήνει νομοθετικά «υπόλοιπα», ή επικαλύψεις αρμοδιοτήτων που δεν γίνονται αντιληπτές από την πολιτική εξουσία, με αποτέλεσμα το θέατρο του παραλόγου το οποίο ζουν οι συνάδελφοι στους Δήμους και τις Περιφέρειες μαζί με τους κτηνοτρόφους για το συγκεκριμένο θέμα.
Για να συγκεντρωθούν τα χρήματα από τους Κτηνοτρόφους στις Αιρετές περιφέρειες, καλούνται οι Δήμοι χωρίς δικό τους όφελος να επιβαρυνθούν οικονομικά και να πραγματοποιήσουν μια πολύ δύσκολη και σημαντική εργασία που δεν έχουν την δυνατότητα να υλοποιήσουν. Την ίδια ώρα οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να μεταβούν σε διαφορετικούς πολλές φορές μακρινούς Δήμους στους οποίους τύποις τους έχουν παραχωρηθεί Βοσκότοποι, για να υπογράψουν απαραίτητες καταστάσεις και συμφωνητικά.

Και εδώ είναι η στιγμή που αρχίζουν τα πραγματικά προβλήματα που εκθέτουν όσους ενεπλάκησαν στην «Τεχνική Λύση» και έχουν δημιουργήσει καινούργια προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν. Διότι μπορεί για μικρό διάστημα να μην δημιουργείται πρόβλημα και να εισπράττουν τις επιδοτήσεις οι κτηνοτρόφοι όταν δηλώνουν βοσκότοπους σε μακρινούς Νομούς που δεν πηγαίνουν τα ζώα τους, για πόσο θα τους αφήνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Τι γίνεται με τα προβλήματα που αρχίζουν όταν οι κτηνοτρόφοι αρχίζουν να διεκδικούν τα πραγματικά τους βοσκοτόπια. Το ΟΣΔΕ και η πληρωμή των δικαιωμάτων βοσκής δίνουν το δικαίωμα χρήσης των βοσκότοπων σε όσους έχει επιλέξει η «Τεχνική Λύση» με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιθέσεις που δεν μπορούν να λυθούν ούτε με τον δικαστικό δρόμο και μπορεί να έχουν δυσάρεστη κατάληξη. Οι Δήμοι είναι επιφορτισμένοι να κάνουν την αστυνόμευση των Βοσκοτόπων χωρίς να έχουν όφελος και χωρίς να γνωρίζουν τα Βοσκοτόπια που έχουν παραχωρηθεί στους κτηνοτρόφους μιας και μόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ το γνωρίζει αυτό και αυτός μόνο στο τέλος, όταν έχει κλείσει η διανομή και η επαναδιανομή τους. Αυτό δεν είναι εύκολο γιατί ακόμα και σήμερα αναζητούν κτηνοτρόφοι να δουν που έχουν τοποθετηθεί και άκρη δεν βρίσκουν.

Με την νέα τροποποίηση του νόμου, μετά την λήξη τόσων παρατάσεων πληρωμής, η Κυβέρνηση προσθέτει και τις Περιφέρειες στις υπηρεσίες που έχουν την αρμοδιότητα να ενημερώνουν μαζί με τους Δήμους τους κτηνοτρόφους. Τι σημαίνει αυτό ; Θα προσφέρουν μια επικουρική βοήθεια στους Δήμους ή θα αποτελεί μια νέα αρμοδιότητα για τις Περιφέρειες; Το μόνο σίγουρο είναι ότι παίρνει παράταση και η λειτουργία της τριμελούς επιτροπής η οποία από το τέλος Μαρτίου μετατίθεται ως τις 15 Απριλίου.

Οι υπηρεσίες και οι συνάδελφοι των ΔΑΟΚ και των Δήμων των τριμελών επιτροπών θα πρέπει να διαχειριστούν μια σειρά δυσεπίλυτων προβλημάτων, ιδιοκτησιών βοσκοτόπων, αιτημάτων κτηνοτρόφων που ζητούν να τοποθετηθούν στα πραγματικά βοσκοτόπια τους και όχι στις τυχόν μακρινές Περιφερειακές Ενότητες που έχουν τοποθετηθεί. Πώς θα μπορέσει η Τεχνική λύση να μετατραπεί σε πραγματική κατανομή Βοσκοτόπων και από ποιους; Η ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν δίνει τέτοιες δυνατότητες μιας και για να τοποθετηθεί ένας κτηνοτρόφος σε ένα βοσκότοπο πρέπει να υπάρχει κενός βοσκότοπος στην περιοχή του κτηνοτρόφου, που αυτό δεν υπάρχει ποτέ, με αποτέλεσμα τα αιτήματα των κτηνοτρόφων να μην μπορούν να υλοποιηθούν από τις τριμελής επιτροπές. Επίσης οι συνάδελφοι των Δήμων θα πρέπει να προσκομίσουν υπογεγραμμένες χιλιάδες συμβάσεις με τους κτηνοτρόφους και καταστήσεις ειδοποιήσεων, ενώ οι ΔΑΟΚ θα πρέπει να ενημερώσουν τις ΔΟΥ και να προχωρήσουν στη σύνταξη χρηματικού καταλόγου, που θα συνοδεύεται από περιληπτική Κατάσταση Βεβαίωσης για τους εκατοντάδες κτηνοτρόφους που δεν έχουν πληρώσει . Με τι προσωπικό θα πραγματοποιηθεί αυτή η εργασία όπως και ο έλεγχος των χιλιάδων αποδείξεων πληρωμής των κτηνοτρόφων και των εξτρε των Τραπεζών;

Η διάλυση των υπηρεσιών η υποστελέχωσή τους και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στους ιδιώτες έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ενώσουν την φωνή τους και να διεκδικήσουν προσλήψεις όπως και ενοποίησης των κατακερματισμένων υπηρεσιών δημιουργώντας μια ενιαία δομή. Αυτό το επιτακτικό αίτημα είναι το μόνο που δίνει την δυνατότητα να εφαρμοστεί μια πολιτική που να εξυπηρετεί την κτηνοτροφία το περιβάλλον και την ποιοτική αγροτική παραγωγή.

9-1-2018
ΑΚΙΓΔΥ – Συσπειρώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου