Από τις αποφάσεις που πάρθηκαν, φαίνεται ότι θα συνεχιστεί η υποβάθμιση του ρόλου του Γεωπόνου και των Δημοσίων Υπηρεσιών. Η συνταγή που χρησιμοποιείται όλα τα μνημονιακά χρόνια, ολοκληρώνει ραγδαία την νεοφιλελεύθερη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων «λιγότερο κράτος τα πάντα στον ιδιωτικό τομέα». Οι Δημόσιες υπηρεσίες μπαίνουν στην άκρη και τα κονδύλια δίνονται για να δημιουργηθούν κρατικοδίαιτες ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ θα απαιτείται παράλληλα ...από τους Έλληνες αγρότες να βάλουν γερά το χέρι στην τσέπη.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές, η κυβέρνηση δεσμεύεται να εκδώσει υπουργική απόφαση εντός του μηνός Ιανουαρίου του 2018 για τη δημιουργία ενός συμβουλευτικού συστήματος Γεωργικών Συμβούλων για τους γεωργούς.
Ο τομέας των γεωργικών εφαρμογών, ήταν ένας χώρος προσφοράς του Δημοσίου που στήριξε τους ...
Έλληνες αγρότες επί δεκαετίες και τώρα επιστρέφει σαν καρικατούρα. Με μια διαδικασία που ουσιαστικά δεν απευθύνεται ούτε στους υπαλλήλους του Δημοσίου αλλά ούτε και στους ιδιώτες συναδέλφους, προωθεί τη δημιουργία φορέων που θα δραστηριοποιούνται σε δίκτυο Νομών και στην ουσία φωτογραφίζει φορείς που ήδη λειτουργούν και τους έχουν ανατεθεί προηγούμενες αρμοδιότητες σαν το ΓΑΙΑ Επιχειρείν. Για να έχουν δε ελεύθερα τα χέρια να χρησιμοποιήσουν ότι προσωπικό διαθέτουν, μέχρι και Οικονομολόγοι θα μπορούν να πιστοποιούνται σαν Γεωργικοί Σύμβουλοι.
Για τους Δημοσίους Υπαλλήλους Γεωπόνους Κτηνίατρους Δασολόγους προβλέπεται στη δημοσίευση για την διαβούλευση ότι επιτρέπεται να είναι γεωργικοί σύμβουλοι αλλά θα πρέπει να πληρώνουν 20 ευρώ για εγγραφή και 20 ευρώ κάθε χρόνο για να μπορούν να πιστοποιηθούν «ώστε να μπορούν να δίνουν συμβουλές στα πλαίσια των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας, ή του φορέα για τον οποίο εργάζονται», αν δεν είναι αυτό εμπαιγμός τι είναι; για ποιόν λόγο χρειάζεται να σε πιστοποιούν για να δίνεις συμβουλές σχετικές με το αντικείμενο της εργασία σου. Ακόμα και αν καταργηθεί η οικονομική συμμετοχή των Δημοσίων υπαλλήλων στην πιστοποίηση , ο ρόλος μας θα παραμείνει υποβαθμισμένος, ο λόγος είναι η απαγόρευση συμμετοχής των συναδέλφων σε φορέα Συμβούλων
Οι Περιφερειακές Ενότητες και οι ΔΑΟΚ σαν περιφερειακές δομές του Υπουργείου στο παρελθόν είχαν τους τομείς των Γεωργικών συμβουλών, αλλά η κυβέρνηση και τα οικονομικά συμφέροντα που υποστηρίζει δεν επιθυμεί οι αγρότες να επιστρέψουν εκεί. Έτσι ενώ επιτρέπεται στους Οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης να δημιουργούν Συμβουλευτικούς Φορείς απαγορεύει στους συναδέλφους που εργάζονται στην αυτοδιοίκηση και γνωρίζουν τα αντικείμενα να εργάζονται σε οποιουσδήποτε φορείς Γεωργικών συμβούλων . Δεν είναι θέατρο του παραλόγου, είναι η ικανοποίηση των ιδιωτικών συμφερόντων και η άρνηση της Κυβέρνησης να προσλάβει προσωπικό και να οργανώσει η ίδια τον τομέα των Γεωργικών Συμβούλων, με τρόπο που δεν θα κοστίζει στους αγρότες και δεν θα υποβαθμίζει τους γεωτεχνικούς
Αντί γι αυτό, επιλέγει να ορίσει τον ΕΛΓΟ Δήμητρα σαν τον φορέα που θα έχει το μητρώο Φορέων Γεωργικών Συμβούλων. Οι φορείς ιδιωτικού δικαίου δίνουν την απαραίτητη «ευελιξία» θεσμών και χρήσης προσωπικού στην κυβέρνηση για την υλοποίηση της πολιτικής της. Αυτός ο φορέας θα γίνει το όχημα της βιομηχανίας των πιστοποιήσεων. Τα πτυχία, τα χρόνια εργασίας και η εμπειρία στην εργασία, προσπερνιούνται με κάποιες αστείες πιστοποιήσεις που προσφέρονται με το αζημίωτο. Εκπαιδευτές και πιστοποιητές θα προσλαμβάνονται για να πιστοποιούν, ενώ η δωρεάν εκπαίδευση και η ενημέρωση που έχουν ανάγκη οι συνάδελφοι, από υποχρέωση της υπηρεσίας, μετατρέπεται σε προσωπική επιλογή, που θα προκαλεί σημαντική επιβάρυνση, για μετακινήσεις και έξοδα πιστοποίησης.
Εκτός από Γεωργικούς Συμβούλους το αναθεωρημένο μνημόνιο του ΥΠΑΑΤ προβλέπει ότι κάποιοι θα ανανεώσουν τους Ορθοφωτοχάρτες. Ποιοι λέτε να είναι αυτοί; Ήδη από το 2014, η Δ/νση Τοπογραφικής του ΥΠΑΑΤ υποβαθμίστηκε καθώς συγχωνεύτηκε σε Τμήμα Τοπογραφικής που τώρα ανήκει ανήκει στη Δ/νση Τεχνικών Έργων & Αγροτικών Υποδομών. Το συμπέρασμα είναι φανερό η Κυβέρνηση προχωρά χωρίς τους Γεωπόνους Δημοσίους υπαλλήλους, έχει φτιάξει την ομάδα των Ιδιωτών, που θα εισπράξουν τα περισσότερα κονδύλια και εμείς ακόμα περιμένουμε να «έρθει το ΟΣΔΕ σπίτι του».
Οι μόνες προσλήψεις απαραίτητου προσωπικού που προβλέπονται από το αναθεωρημένο μνημόνιο προορίζονται για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι και αυτός οργανισμός Ιδιωτικού δικαίου που χρησιμοποιείται ως «ενδιάμεσος ιμάντας» μεταβίβασης αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα. Για τις υποστελεχωμένες δημόσιες υπηρεσίες περισσεύει μόνο η κινητικότητα οπού το κέντρο διαμορφώνεται ώστε να λειτουργεί με όσο επιτελικό ρόλο του επιτρέπει η Κυβέρνηση και τα οικονομικά συμφέροντα, ενώ η επαρχία ερημώνει ακόμα περισσότερο. Ζητούμε αυτές οι νέες προσλήψεις συναδέλφων να κατανεμηθούν σε όλες τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη και οι προσληφθέντες να έχουν όλα τα δικαιώματα των Δημοσίων υπαλλήλων. Δεν θέλουμε συναδέλφους πολλών ταχυτήτων και διαφορετικών δικαιωμάτων. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να λειτουργούν με μόνο κριτήριο το κέρδος, σε βάρος των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών, της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων και του περιβάλλοντος.
Οι Γεωτεχνικοί μαζί με τους αγρότες θα υπερασπίσουν τις εργασίες, τις ζωές και την αξιοπρέπειά τους. Τα μνημόνια δεν θα είναι το τέλος της ιστορίας. Όπως τους σταματήσαμε στο παρελθόν μπορούμε να το κάνουμε και πάλι.
ΑΚΙΓΔΥ – Συσπειρώσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου