Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Συστήματα μη καταστροφικής (nondestructive) ποιοτικής διαλογής και ταξινόμησης στα συσκευαστήρια φρούτων και λαχανικών.

 

Συστήματα μη καταστροφικής (nondestructive) ποιοτικής διαλογής και ταξινόμησης στα συσκευαστήρια φρούτων και λαχανικών.

Εργασία που πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια μεταπτυχιακής εκπαίδευσης 

Η ποιότητα καθορίζει το χρόνο αποθήκευσης καθώς και την τιμή πώλησης των φρούτων και λαχανικών και ως εκ τούτου, η παρακολούθηση και ο έλεγχος της ποιότητας των νωπών προϊόντων έχει τεράστια σημασία στον χειρισμό τους από το χωράφι μέχρι και τον καταναλωτή. Οι περισσότερες από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της ποιότητας των φρούτων και των λαχανικών είναι καταστροφικές που όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις περιπτώσεις. Στην διαδικασία της παραγωγής αντικαθίστανται από μη καταστροφικές μεθόδους. Οι διάφορες μηχανικές, οπτικές, ηλεκτρομαγνητικές και δυναμικές μη καταστρεπτικές μέθοδοι αποκτούν πλέον μεγαλύτερη σημασία λόγω της ευκολίας χρήσης τους, της ταχύτητας και της αξιοπιστίας τους. Ορισμένες από τις μη καταστρεπτικές τεχνικές (NDT) χρησιμοποιούνται σήμερα στα χωράφια σε βιομηχανίες συσκευασίας και μεταποίησης τροφίμων, σε εργαστήρια, ερευνητικά ιδρύματα ενώ νέες μέθοδοι βρίσκονται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο. Υπάρχουν διάφορες NDT τεχνικές όπως η δοκιμή πρόσκρουσης, η ηλεκτρονική μύτη, η φασματομετρία επανάληψης χρόνου, η φασματοσκοπία υπέρυθρης ακτινοβολίας, η πυρηνική μαγνητική τομογραφία, η ακτινογραφία, η υπερηχητική μέθοδος ακουστικής παλμικής απόκρισης, οι μέθοδοι ηλεκτρικής αγωγιμότητας κλπ. , οι οποίες θα παρουσιαστούν σε αυτήν την εργασία

.

Λέξεις κλειδιά: non destructing fruit testing, on line, NIR, NMR


Δείτε εδώ την Εργασία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου