Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Τι ευθύνες έχει το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την χρήση πλαστών/παράτυπων μισθωτηρίων και παραστατικών χρήσης αγροτεμαχίων;

Με Δελτίο Τύπου της 6-3-2018 το ΥΠΑΑΤ ανακοινώνει ότι μετά από σύσταση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, είναι υποχρεωτική η αναγραφή του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ) στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση πάρθηκε διότι σε ευρήματα ελέγχων τόσο του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και άλλων υπηρεσιών, διαπιστώθηκε η χρήση πλαστών/παράτυπων μισθωτηρίων και παραστατικών χρήσης αγροτεμαχίων.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ την ίδια μέρα θέτει ... ένα σωρό εξαιρέσεις στην απόφαση του ΥΠΑΑΤ για το Α.Τ.ΑΚ και επιφυλάσσεται να προσθέσει ακόμα περισσότερες το επόμενο διάστημα. Όσες εξαιρέσεις όμως και να προσθέσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ το γεγονός ότι δεν ελέγχονται εξ αρχής τα παραστατικά κατοχής των αγροτεμαχίων δεν αλλάζει, ούτε αλλάζει το γεγονός ότι αυτή η επιλογή διευκόλυνε τις παρανομίες.

Για να γίνεται επίσημα λόγος για αυτά τα περιστατικά πλαστών, η παράτυπων παραστατικών χρήσης αγροτεμαχίων, ο αριθμός τους είναι σημαντικός. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο μιας και δεν υπάρχει πλέον πρόσβαση στα στοιχεία αυτά στις Δημόσιες υπηρεσίες, που έχουν αποκλειστεί από τον έλεγχο τους. Μόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι ιδιωτικές πύλες του ΟΣΔΕ έχουν πρόσβαση σε αυτά τα παραστατικά.

Η παράταξή μας είχε προειδοποιήσει για το λάθος της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων των διοικητικών ελέγχων από τις δημόσιες υπηρεσίες και την αντικατάστασή τους από αυτού του είδους τις "αυτόματες διαδικασίες" ηλεκτρονικών εφαρμογών του ΟΠΕΚΕΠΕ και αυτού του είδους την συλλογή στοιχείων από τις πύλες του ΟΣΔΕ. Σε πρόσφατη ανακοίνωση μας για το θέμα των Λαϊκών Αγορών στις 20-11-2017 γράφαμε “πολλές φορές οι τριμελείς επιτροπές έβρισκαν έγγραφα που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά, όπως πρόχειρα χαρτιά αντί για ενοικιαστήρια“ Το ΥΠΑΑΤ και σε αυτήν την περίπτωση κατάργησε την πρόσβαση των δημοσίων υπηρεσιών στα παραστατικά κατοχής.

Για ποιόν λόγο τόσα χρόνια δεν εφαρμόζονται στο ΟΣΔΕ, οι νόμοι του Ελληνικού κράτους που ορίζουν ότι μετά το τέλος του 2013 όλα τα μισθωτήρια πρέπει να εκδίδονται από την εφαρμογή του Taxis net; Αν αυτό εφαρμοζόταν δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Για ποιόν λόγο να πιστοποιούνται και να χρυσοπληρώνονται οι ιδιωτικές πύλες του ΟΣΔΕ από την στιγμή που δεν φέρουν καμιά ευθύνη, ούτε ελέγχονται για τα παραστατικά που εισάγουν στις αιτήσεις των παραγωγών; Για ποιο λόγο οριζόταν σαν προαιρετική η αναγραφή του Α.Τ.ΑΚ στο ΟΣΔΕ; Οι προφάσεις και οι εξαιρέσεις μπερδεύονται με πραγματικά προβλήματα με αποτελέσματα ανεξέλεγκτα.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι δεν χρειάζεται Α.Τ.ΑΚ για μια μεγάλη σειρά από περιπτώσεις και αναφέρει περιπτώσεις που γεννούν πολλά ερωτηματικά. Για ποιόν λόγο οι πολυετείς μισθώσεις για πολυετή προγράμματα, θα πρέπει να εξαιρούνται από την υποχρέωση Α.Τ.ΑΚ; Αυτή η διατύπωση φωτογραφίζει τα προγράμματα που έχει αναλάβει ο ίδιος ο ΟΠΕΚΕΠΕ και τρέχουν σήμερα οι προσκλήσεις τους, τα Βιολογικά. Για ποιόν λόγο να μην χρειάζεται Α.Τ.ΑΚ σε αυτήν την περίπτωση;

Η βεβαίωση από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ ότι υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής διασταύρωσης χωρίς την ύπαρξη Διοικητικών ελέγχων στα παραστατικά κατοχής, ήταν αυτή που έδωσε το πράσινο φως για να ανατεθούν σε αυτόν τα αντικείμενα των Βιολογικών και να αφαιρεθούν από τις ΔΑΟΚ. Η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ δείχνει που οδηγηθήκαμε. Αν υπάρχουν πολλές ιδιαίτερες περιπτώσεις που δεν μπορούν να ενταχτούν σε γενικούς κανόνες δεν έπρεπε να σταματήσουν ο Διοικητικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες μας.; Αν τα παραστατικά είναι αμφίβολα πως θα προχωρήσει σε πληρωμές ο ΟΠΕΚΕΠΕ; Όλα τα προγράμματα που άνοιξαν, Βιολογικά, νέοι Αγρότες και γενικά το ΠΑΑ στηρίχτηκαν σε ένα ΟΣΔΕ που έχει τρύπες.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν επιλέξει σαν στόχο την διάλυση των υπηρεσιών και το ταυτόχρονο σταμάτημα των προληπτικών ελέγχων. Ο έλεγχος θα γίνεται εκ των υστέρων και μακριά από τα μάτια των υπηρεσιών Γι αυτό υπάρχει τόση βιασύνη μεταφοράς του ελέγχου των προγραμμάτων, για αυτό διαφημίζουν πόσα προγράμματα αξιοπιστίας κατέχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τα αποτελέσματα αυτών των αποφάσεων θα είναι ολέθρια για τους αγρότες. Νέοι άνθρωποι προσανατολίζουν την ζωή τους και τις οικονομικές δραστηριότητές τους με βάση την ένταξη τους σε κάποια πολυετή προγράμματα. Είναι τεράστιο πρόβλημα να εγκρίνεται μια σημαντική οικονομική ενίσχυση χωρίς έλεγχο στοιχείων, οι άνθρωποι να προσανατολίζουν την ζωή τους με βάση αυτήν την ενίσχυση και στην συνέχεια μετά την παρέλευση σημαντικού χρονικού διαστήματος και αφού κάνουν τις απαιτούμενες επενδύσεις να πρέπει να επιστρέψουν όλα τα χρήματα πίσω γιατί δεν πληρούσαν τις συνθήκες ένταξης. Καλύτερα θα ήταν να μην είχαν ενταχθεί από την αρχή σε αυτό το πρόγραμμα και να κανονίσουν με διαφορετικό τρόπο την ζωή τους. Αυτός ο τρόπος που έχει επιλεγεί προκαλεί τεράστιο κόστος για αυτούς τους ανθρώπους. Οι Διοικητικοί Έλεγχοι όπως γινόταν από τις δημόσιες υπηρεσίες δεν ήταν ποτέ λαιμητόμος για τους αγρότες. Πάντα κατά την διαδικασία των ελέγχων, υπήρχε η δυνατότητα να διορθωθούν, ή να συμπληρωθούν κάποια παραστατικά κατοχής, με τρόπο ώστε και οι παραγωγοί να μην απορρίπτονται και οι φάκελοι ένταξης να είναι σύμφωνοι με την νομοθεσία. Ήταν ένα γεγονός πολύ συνηθισμένο, μιας και η ιδιοκτησία στην οποία αναφερόταν η αίτηση, αφορούσε πολλές φορές στενά συγγενικά πρόσωπα του αιτούντα και υπήρχε δυνατότητα διόρθωσης. Αυτό σήμερα δεν μπορεί να συμβεί. Σήμερα οποιοδήποτε τέτοιο τυπικό λάθος οδηγεί σε ποινές και αποκλεισμούς

Μπροστά στα προβλήματα που δημιουργούνται, για ακόμα μια φορά ακολουθείται η παλιά συνταγή που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια. Όλες οι ευθύνες των υπευθύνων αποκρύβονται και το ΟΣΔΕ γίνεται προσοδοφόρο επάγγελμα . Για τα λάθη στο ΟΣΔΕ υπεύθυνοι είναι πάντα οι αγρότες και αυτοί θα χρεωθούν μια ακόμα ποινή. Έτσι όμως δεν πάμε μπροστά, μπορεί κάποιοι να βγαίνουν κερδισμένοι, αλλά τόσο η χώρα όσο οι αγρότες και οι γεωτεχνικοί θα είναι πάντα με τους χαμένους.

Εμείς οι Γεωπόνοι Δημόσιοι υπάλληλοι δεν το βάζουμε κάτω, αντιστεκόμαστε στις μνημονιακές πολιτικές της άρπακτής και της διάλυσης των υπηρεσιών. Ζητούμε να χαράζεται αγροτική πολιτική που να έχει προσανατολισμό τον αγρότη, τις ανάγκες της κοινωνίας και το περιβάλλον και όχι το πως θα γίνει η μοιρασιά των χρημάτων σε όποιον προφτάσει πρώτος, χωρίς σχέδιο και προοπτική. Συνεχίζουμε να απαιτούμε να γυρίσει το ΟΣΔΕ σπίτι του και να οργανωθούν και να ενωθούν οι κατακερματισμένες γεωτεχνικές υπηρεσίες.

Ζητάμε να πάψει η χώρα μας να είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που χρεώνει το ΟΣΔΕ στους χρήστες του.


ΑΚΙΓΔΥ – Συσπειρώσεις 12-3-2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου